Dit akvarium er et lukket økosystem

I naturlige vandmiljøer reguleres kvaliteten af vandet selvsagt naturligt. Ferskvand tilføres fra byger, pH og hårdhed reguleres af de sten og mineraler som vandet omgiver og strømninger sikrer ilttilførsel.

Akvariets økosystem er lukket og vandmængden er langt mindre og mere ustabil. Kemien, ilten og temperaturen må reguleres kunstigt.

Temperaturen kan holdes nogenlunde stabil vha. et varmelegeme med termostatstyring (husk at holde øje med termometret)

Ilt tilføres vandet ved at bryde vandoverfladen. Dette kan gøres ved at udstrømmeren fra filteret placeres lige under eller i vandoverfladen. Man kan også tilslutte en luftpumpe til akvariet, der via en luftsten tilfører yderligere ilt til vandet. Jo højere temperaturen er i vandet, des mindre er iltmætningen. Så det kan i perioder være nødvendigt at ilte vandet ekstra (fx. hvis der er hedebølge om sommeren)

Når man taler om kemien i vandet, er det et meget omfattende emne. Man kan gøre mange ting, for at ændre på værdierne, men det er vigtigt at huske på, at fisk ikke kan lide pludselige forandringer, samt at hvis der ændres på én værdi kan det have indvirkning på en anden.
Inden man foretager nogen ændring, er det vigtigt at undersøge hvilke forhold de fisk man har i akvariet foretrækker. Det er fx. ikke en god idé, at bruge trærødder som dekoration i akvarier med Malawi eller Tanganyikacichlider. Grunden til det er, at trærødder sænker pH-værdien, og vandet i de to søer har en høj pH-værdi, som cichliderne derfor foretrækker.

Det sidste jeg vil komme ind på i denne lille artikel, er efter min mening også det vigtigste, og kan gøre forskellen mellem at opnå succes eller fiasko med at holde fisk.
Det er det såkaldte kvælstofkredsløb, som er en naturlig kemisk proces, ved hvilken giftige stoffer omdannes til mindre skadelige og til dels nyttige stoffer.

Først nedbrydes protein, der bl.a. kommer fra fiskenes afføring, foderrester, visne blade, døde fisk m.m. Dette omdannes til ammoniak, som er yderst giftigt. Fungerer cyklus korrekt vil det blive omdannet til nitrit, som også er giftigt for fiskene. Nitrit omdannes til nitrat, som i moderate mængder er ugiftigt, og som planterne optager som gødning. Overskydende nitrat fjernes ved ugentlige vandskift!

Denne proces foregår især i filteret, hvor det er bakterier der varetager nedbrydning. Derfor kan det ikke understreges nok, hvor vigtigt filteret er for opretholdelse af et sundt miljø i dit akvarium. Vælg et filter der er stort nok og som har filtermaterialer der har så meget overflade som muligt, som bakterierne kan sidde på. Om filteret skal være indvendigt eller udvendigt, er til dels en smagssag. Men generelt vil jeg sige indvendige filtre til små akvarier og udvendige til større.
En gang imellem er det nødvendigt at rense filtermaterialerne. Intervallerne afhænger af filteret, men det er altid vigtigt at rense så skånsomt som muligt, så man bibeholder så mange af de gode bakterier som muligt. Dette gøres normalt bedst i aftappet akvarievand. Har man et filter med forskellige materialer, er det bedst ikke at rense det hele på én gang. Gøres det på denne måde, kommer filteret hurtigt i gang igen med at rense vandet biologisk såvel som mekanisk.

Er du i tvivl om dit filter er tilstrækkeligt, er du altid velkommen hos Flyvefisken. Vi har et godt udvalg af ind- og udvendige filtre samt filtermaterialer, og vi kan hjælpe dig med at vælge det rigtige til dit akvarium.

© Flyvefisken ApS


Facebook

Billedresultat for pride flag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>